>Tester museumspill


>

I dag morges testet jeg ut et museumspill på nettsiden http://museumgam.es/. Spillet er laget som en del av en MSc prosjekt og dreier seg om temaet åpen tilgang eller open access rundt gjenstandsregisteringer i museene. Prosjektet er fortsatt under utvikling og målet er å ende opp med en plugin eller programvareutvidelse slik at det er mulig for det som omtales av «other people» til å lage deres egne museum metadata spill. Det er mulig å kontakte utvikleren på på twitter.

Spillet bærer preg av at det er under utvikling, men konseptet er på plass: hjelp museer med å fylle ut deres gjenstandsregisteringer og lær noe på veien. Du kan velge mellom to inngangsportaler til spillet: Donalds detective puzzle eller Doras lost data.

Donalds detective puzzle
«Hello, Holmes! Thank goodness you’re here!»
Denne teksten møter meg sammen med instruksjoner. Jeg kan velge blant gjenstandene under for å hjelpe et navnløst bilde (Donald?) om å finne ut mer om denne. Jeg blir oppfordret til å lete på internett, i bøker og andre kilder hvor jeg kan få vite mer.

Jeg scroller nedover og velger tinnplate traktoren. Jeg får oppgittt en lenke til den registeringen som eiermuseet har lagt ut. Jeg skriver inn med egne ord hvem som har produsert gjenstand, når den er produsert og i hvilket tidsrom lignende gjenstander er produsert. Jeg fører på tittel på rapporten min og lenker til museumsnettsiden hvor jeg fant informasjonen. I tillegg fører jeg på egen informasjon om støpeteknikken bak gjenstanden er den samme som brukes for å lage det meste vi har rundt oss i dag. Jeg fører på tinnsoldatmaker Lars Atle Lauvås som kilde. Da jeg sendte inn rapporten fikk jeg beskjed om at jeg hadde tjent 250 poeng. Hurra, tenker jeg.

Så begynner jeg å undre. Hvordan visste siden at jeg hadde gitt den relevant informasjon. Var det noen nøkkelord den lette etter i teksten min for å godkjenne svaret? Jeg bestemmer meg for å prøve en gjenstand til. Denne gangen en tinnplate buss. Jeg skriver på test i alle felter og trykker på send. Jeg får nye 250 poeng og er nå oppe i 500. Jeg føler meg litt snurt som spiller. Poenget med å få mer poeng faller litt bort når man faktisk ikke trenger å gjøre noen innsats for å tjene disse. Grinding uten moro er ikke noe for meg som spiller.

Dora’s lost data
«Hi, my name is Dora, and I’m a junior curator. It’s my first day and I’ve made a big mistake – I accidentally deleted all the information we were going to add to our collections online. I need to re-label them, and quickly…»

Når jeg først leser teksten føler jeg umiddelbar sympati. Himmel, har hun slettet all informasjonen på sin første dag på jobben? Stakkars Dora! Så blir jeg litt irritert, hvorfor har ingen tatt back up? Så rotete det blir hvis man skal skrive på mange nye forslag til emneord. Ikke blir de i rett gramatisk for i forhold til Doras base heller.. Det er bare et spill for å selge inn hvorfor man skal sette på emneord på gjenstander tenker jeg og lurer på hvem som skal lese igjennom alle forslagene som sendes inn. Er det slik at jo flere emneord jo bedre?

Gjenstanden jeg får er XMM-Newton grazing mirror (flight spare). Dette har jeg ingen anelse hva er. Et sylinderformet speil? Jeg får trykke på lenka til museet. Hmm.. det er ingen lenke. Jaja, jeg kan google og se hva jeg får. Første treff er museets Flicr-side med denne informasjonen om gjenstanden:

This is one of 58 cylindrical mirrors that nest together in each of the three telescopes aboard the XMM-Newton spacecraft. Incoming X-rays skim the inside of each mirror and come to a focus at the telescope’s detector. The mirror array helps make XMM-Newton the most sensitive X-ray observatory ever launched. 


«Spacecraft, mirror, cylindrical, telescope, XMM-Newton, X-ray, detector» er mine forslag. Kanskje ikke så innovativt.

«Well done! You added 7 tags and you scored 35 points. I’ve added your object to your collection over on the right.
What a great start. Can you tag another?

Other people added these tags for the same object (the number of times is in brackets): mirror (1), gold (1), silver (1), tube (1), perspex (1), very shiny (1)

Konklusjon
Prosjektet er spennende, men har fortsatt en vei igjen å gå blant annet på å gjøre spillet intr. for brukeren. Jeg tenker at hvis man har en faglig formening om en gjenstand og ønsker å dele den er ikke et spill veien å gå. Ønsker man derimot at hvem som helst skal lære om gjenstandsregistering og om museers databaser bør man få opp spillfaktoren.

Gleder meg til å se hva som skjer videre!

Om Marit Kjeksrud Amundsen, felleskonservator

Felleskonservator, Museumssenteret i Hordaland
Dette innlegget ble publisert i åpen tilgang, Marit Kjeksrud Amundsen, spill, verktøy. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s