Små tips til deg som Facebookbruker


Noe av det som gjør sosiale medier så kjekt er at man kan dele informasjon til alle som vil ha den. I dette innlegget så tenkte jeg at jeg skulle skrive noen små enkle tips som gjør bruken av Facebook i museene (og for andre) litt enklere. Kanskje du allerede kan en del av det jeg har skrevet og har andre gode tips? Ta gjerne i bruk kommentarfeltet. Do ut des -«jeg gir for at du skal gi» er alltid god skikk og bruk.

Hvis du er administrator på en side kan du enten poste rett som den siden du er administrator på eller du må velge «Bruk facebook som [siden]». Dette står til høyre på siden, under der hvor administratorene står vist.

For å komme tilbake til din egen profil klikker du på «brukerprofil» i høyre hjørne og switch tilbake/bytt tilbake [eget navn].

Tekst

Når du skal skrive tekst, enten det er i egen statusfelt eller i museets statusfelt, så foretrekker jeg noen enkle retningslinjer. «Kva har du på hjartet». Her er det helt ypperlig å dele små og store ting. Ikke bare arrangementer og utstillinger. Jeg synes det er viktig å vise hva museene gjør utenfor formidlingsavdelingene også.

Do’s and don’t’s:
Don’t: STORE BOKSTAVER I CAPS – dette er utrolig irriterende og vanskelig å lese
Don’t: Lenker/http://www.osv.no skal ikke inn i tekstfeltet
Do: Når du skriver @NavnPåPersonEllerOrganisasjon som du eller ditt museum liker så vil dette nevnes på deres sider Det er er godt nettvett å gi andre beskjed når du skriver om dem – og ved å bruke @ og uten mellomrom så skjer dette automatisk.
Do: Bruk gjerne smilefjes :) Men begrens det til kun en av gangen. Museum er gøy ;) ;) ;) :) :) :D Kan bli litt mye av det gode.

Lenker/Lenkjer/Links

Det er alltid lurt å legge ut lenker til relevante artikler eller nettsteder. Det kan være noe som publiseres på museets egne sider, avisartikler eller noe helt annet. Når legger lenker her istedetfor i tekst-feltet får man automatisk vist frem litt av dem man lenker til. I noen tilfeller kan du velge om du vil ha et bilde fra den eksterne siden du legger til. Hvis siden du lenker til har forskjellige bilder kan du få muligheten til å velge mellom disse.

Bilder og video

Fra tavla eller veggen kan man også dele bilder. Enten enkelte eller album. Kanskje for noen er det relevant å ta et bilde rett fra webkamera også? Utfordring: Tør å legg ut noe som ikke bare er formidling. Hva med å vise hva som foregår bak kullisene? Med video gjør du det samme. Hvis du har en video som ligger på et annet sted kan du legge den inn via lenke (se over).

Spørsmål

Noe av det som er så flott med sosiale medier er brukermedvirkningsperspektivet. Det er mulig å kommentere det museene legger ut. Av og til så lurer vi på noe som andre kan svare på. I det siste har Facebook kommet ut med en ny feature: Spørsmål Man kan stille et spørsmål og føre på svaralternativer. Man kan også huke av om de som svarer kan legge til egne svaralternativ. Dette kan jo være utmerket for flere museer å ta i bruk.

Lykke til – og kommenter gjerne hvis du har spørsmål eller andre tips!

Reklame

Om Marit Kjeksrud Amundsen, felleskonservator

Felleskonservator, Museumssenteret i Hordaland
Dette innlegget ble publisert i facebook, tips. Bokmerk permalenken.

1 svar til Små tips til deg som Facebookbruker

  1. Tilbaketråkk: Video fra Digitalt fortalt på hjemmeside eller Facebook | sosialtMuseum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s