Sosiale medier og Facebook har oppnådd en unik status som kommunikasjonsverktøy i dagens samfunn. Men er Facebook et lukket eller privat forum? Og hvordan bør antropologer forholde seg til Facebook i forbindelse med feltarbeid?
Facebook har blitt utropt til Norges tredje største sosiale medium, kun NRK og TV 2 har større antall daglige brukere. Jostein Gripsrud, professor i medievitenskap ved UiB, kaller dette ”rommet” for ”halvveisoffentligheten”. Gripsrud skriver at Facebook kan regnes som en ny type kanal for publisering. Hvordan skal antropologer forholde seg til denne ”halvveisoffentligheten”?
Hva gjør man som antropologistudent når man får venneforespørsler fra informanter? Kan du bruke informasjon informantene dine legger ut på Facebook i masteroppgaven? Bør du innhente samtykke fra folk som poster interessante meninger på en Facebook-side, dersom du ønsker å benytte dem i avhandlingen? Og er det lurt å ha den lokale imamen som Facebook-venn, når profilbildet ditt er tatt på nachspiel etter den siste fagfesten?
Dette var bare noen av spørsmålene masterstudentene som kom hjem fra feltarbeid høsten 2010 stilte seg både før, under og etter feltarbeidet. Dette ble utgangspunktet for en arbeidsgruppe ved instituttet, samt hovedtema på årets fagkritiske dag. I artikkelen som kan leses på kulakula.org, kan du få tips til bruk av Facebook i samfunnsforskning, samt antropologistudentenes ulike måter å takle utfordringene på.
Artikelen er skrevet av Silje Hjelmeland Olsen, Anne Lapin Gundersen og Mari Garaas Løchen og kan leses i full versjon på studentmagsinet KulaKula. Studenter ved Institutt for Sosialantropologi ved Universitetet i Bergen.