Nettkonti i jobbsammenheng knytta til person


Hvordan løser dere personkonti på nett? Har dere en formell oppskrift på hvilke kontier som skal avsluttes, videreføres eller beholdes?
Jeg er snart inne i siste måned på Museumssenteret i Hordaland og problematikken rundt hva som skjer med de nettbaserte kontiene jeg bruker på jobb dukker opp. Tenkte jeg skulle liste opp noen av de forskjellige stedene jeg har konto i forbindelse med jobb og se som gjøres videre.

Facebook – Museumssenteret i Hordalands side
Noen bedrifter velger å la sine ansatte ha en offentlig profil og en privat profil på facebook. For meg er det litt usikkert om det er lov å ta to forskjellige sider som privatperson. På Museumssenteret i Hordaland opererer vi uansett med kun en profil som brukes i privat og offentlig sammeheng. Vi logger oss inn som Museumssenteret i Hordaland når vi poster noe for jobben. Fordi vi har flere enn en administatorer på siden vil det ikke være noe problem å fjerne meg selv som administrator på siden, selv om det var jeg som opprettet siden i sin tid. Så lenge det finnes andre administatorer vil siden leve videre av seg selv.

Dropbox og Flickr-album
I mitt arbeid bruker jeg både dropbox og flickr for å dele filer og bilder med andre. Her venter jeg med å avslutte mitt medlemskap til det kommer en ny ansatt med en ny epostadresse. Så forandrer jeg bare eposten og navnet til den neste arbeidstakeren som skal arbeide med dette feltet.

IndustrimuseumNing
Dette er et sosialt medium oss som arbeider med industrimuseum. Denne kontoen vil jeg hverken avslutte eller overføre til noen andre. Dette er fordi denne er personavhengig og den som skal overta stillingen jeg er i nå kan opprette en egen konto. Forskjellen fra dropbox og flickr til IndustrimuseumNing er at det ligger ikke noe innhold som kun er forbeholdt akkurat denne brukeren på IndustrimuseumNing.

Museumssenteret i Hordalands hjemmesider
Dette fungerer på samme måte som Museumssenteret i Hordalands hjemmesider fordi det finnes flere administatorer.

Bloggene: LyngNett, Ådnatun, SosialtMuseum og Kunnskap og forteljing
Dette er tre forskjellige blogger som administerer ved Museumssenteret i Hordaland. Selv om jeg i teorien kan trekke meg som skribent og administrator for disse bloggene fordi mine konti ikke har noen informasjon som ikke andre har er det ikke så enkelt for de enkelte bloggene. Både for LyngNett og Ådnatun kan jeg trekke meg, fordi det finnes andre skribenter og administatorer her og bloggene vil bli videreført. På Kunnskap og forteljing vil jeg vente til det kommer en ny ansatt som jeg kan gjøre til administator før jeg trekker meg. På SosialtMuseum, denne bloggen, er jeg i dag den eneste aktive administatoren. (Christine H. Ellefsen arbeider i dag for Tromsø universitetsmuseum). Foreløpig er det usikkert om bloggen vil bli driftet videre. Det hele er under diskusjon og disse alternativene venter på å vedtas:
1) Bloggen vil stå oppe, men vil ikke lengre oppdateres.
2) Noen andre ansatte ved Museumssenteret i Hordaland kommer til å drive prosjektet videre
3) Bloggen gjøres intermusealt og åpnes for skribenter fra andre museer.

Doodle, Prezi
Verktøy som doodle og Prezi kommer jeg kun til å avslutte. De prezi-presentasjonene jeg har laget laster jeg kun ned slik at andre kan åpne de. Andre ansatte kan her åpne egne konti.

Mine råd
1) Hvis flere kan lage konto på samme side/portal uten at (vesentlig) informasjon forsvinner kan man avslutte kontoen
2) Hvis ikke 1) gjelder bør man se om man kan overføre kontoen til en annen epostadresse
3) Hvis hverken 1) eller 2) gjelder bør man drøfte konsekvensene av å la kontoen stå åpen eller avslutte kontoen helt.

Hvordan løser dere personkonti på nett? Har dere en formell oppskrift på hvilke kontier som skal avsluttes, videreføres eller beholdes?

Reklame

Om Marit Kjeksrud Amundsen, felleskonservator

Felleskonservator, Museumssenteret i Hordaland
Dette innlegget ble publisert i blogg, Marit Kjeksrud Amundsen, Nettkonto. Bokmerk permalenken.

1 svar til Nettkonti i jobbsammenheng knytta til person

 1. Hei Marit!
  Jeg har vært borte i noen av de samme utfordringene i det siste med overførsler av kontoer både ved avgang i en stilling og ved at man starter i en ny. Det er ofte litt uheldig når man “må” få tilgang til private e-poster til andre ansatte for å få gjort nettarbeid.

  Facebook er relativt enkelt, bedrifter må selvfølgelig lage en “page/side”, ikke “group/gruppe” eller personlig profil. Dette for å følge Facebooks regelverk, men også for enklere å administrere siden. “Page”en administreres av en eller flere personlige brukere, og da er det enklest å koble på nyansatte eller ta bort administratorrettigheter til ansatte som får andre oppgaver. Det er ikke lov å ha to egne profiler på Facebook, så “Museumsansatt Marit” eller “Helge Sosialarbeider” blir plutselig lagt ned, Facebook stenger ned kontoer plutselig, og de spør IKKE først.

  Alle kontoene gjør at det fort roter seg til og blir uryddig, siden mange som jobber med nett har kontoer på flere nettsamfunn. Mange administrerer også gjerne flere organisasjonskontoer (jobb, borettslag, idrettslag osv.) i tillegg.

  Jeg har derfor valgt å lage en sekundær e-postkonto på jobb som alle nye kanaler knyttes opp mot (Nettsideinnlogging, Google adwords, Analytics, Flickr, Twitter, Tweetdeck, osv). Dette kan både være en jobbmailadresse som nett@arbeidsplassen.no eller f. eks en nettbasert sak som f. eks nettpåmuseum@gmail.com.

  Jeg bruker denne adressen kun til administrative nettoppgaver, slik at det er uproblematisk å flytte kontoen over til neste nettredaktør på museet. Selv om det er gøy å jobbe med sosiale medier ser jeg det som lite sannsynlig at jeg sitter i nøyaktig samme stilling de neste 37 årene..

  Ikke akkurat rakettforskning herfra i dag, men om det er bedre måter å gjøre dette på så hadde det vært supert med tilbakemeldinger.

  Med hilsen
  Oskar Seljeskog
  Nettredaktør Oslo Museum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s